Facebook volg ons

molenstroom

logo Europees Landbouwfondslogo subsidieverstrekkers

 

In de molenwieken zijn remkleppen geplaats. Hiermee kunnen we de snelheid bijsturen, om de molen niet te hard te laten draaien.
 


Op de volgende afbeeldingen zie je de "dynamo". Deze draait mee met het molenrad en genereert de stroom.
 


Goed te zien is, hoe de tanden van het molenrad precies ingrijpen in de dynamo.

 

Hieronder ziet u de Converter kasten. Dit zijn omvormers die de stroom van de generator omzetten naar die van het lichtnet (230-400volt).
 


De installatie  draait en kan al goed meedraaien met de molen. De wervelstroomkoppeling is getest en is oke. Komende dinsdag komen de laatst onderdelen van de installatie binnen. Dit zijn de converters, ook wel omvormers genoemd. Deze apparaten zetten de 3 fasen spanning van de dynamo om naar de wisselspanning van het lichtnet (230-400volt). Je kunt ze vergelijken met een transformator, maar dan elektronisch gestuurd. De rest van de besturing is getest, de temperatuur en toerental sensoren  werken goed.
 

--30 mei 2014 --
De bekabeling is verder gemonteerd , de kabelgoot is geplaats en de kabels  zitten erin. Sensoren voor de bewaking van de temperatuur en de toerental zijn gemonteerd. Metalen constructie is geaard.
 


--23 mei 2014--
De generatoren zijn in de molen ingebouwd. Er is al voorzichtig proefgedraaid, en het loopt goed. De bedrading en de besturing wordt volgende week aangelegd.
 

--22 mei 2014--
Deze week zijn in de molen de stroomkabels gemonteerd, waarop de installatie gaat draaien.
 

--19 mei 2014--
Vandaag is het displaybord geplaatst waar straks af te lezen is, hoeveel elektriciteit er opgewekt word. Er is begonnen met de bekabeling in de molen zelf. Het frame waarop de generatoren geplaatst worden met enkele onderdelen van de lagers, ziet op de foto"s.

 

Project Duurzame energie in Molen de Hoop Hellendoorn is van start.


Op 4 februari 2014 is men begonnen met de uitvoering.  Men heeft de plannen doorgesproken. Hierbij waren: de ingenieur van het generator-bedrijf, de molenmakers die de constructie maken voor de bevestiging en de molenaar die het gaat bedienen. Samen hebben ze een systeem bedacht waarbij de molen niet meer belast wordt, dan dat hij vermogen over heeft. Tegelijk met de generatoren kan ook met de windsteen gedraaid worden.
De maten zijn opgemeten, de constructie uitgedacht.